Home / Voedingsadvies
Voeding groente Acupunctuur Freugde in Sneek Friesland
Door verkeerd eten, kun je ziek worden. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, minder trek, koude handen en voeten, zweten, maag- en buikklachten, darmklachten, vinden hun oorzaak in voeding.

Voedingsadvies of dieet, een persoonlijk advies


Voeding Dieet en Afvallen met Gezonde Voeding Acupunctuur Freugde in Sneek Friesland

Bij ziekte (onbalans) is de aanpassing van voeding één van de eerst aangewezen therapieën. De kennis over voeding binnen de traditionele Chinese geneeskunde gaat al meer dan 3000 jaar terug en is gebaseerd op de principes van balans en harmonie. In de Tang-dynastie (618–907 na Chr.) was het de Chinese geneesheer, Sun Simiao, die zei dat voeding op de eerste plaats hoort te komen waar het gaat om herstel van onevenwichtigheid (ziekte):

“Een goede arts geeft primair aanwijzingen ten aanzien van dieet en leefwijze. Kruiden en acupunctuur worden alleen toegediend als deze aanwijzingen onvoldoende effect hebben”.


Voeding en de invloed op het lichaam

Volgens de Chinese geneeskunde heeft alle voeding een energetica die invloed heeft op het lichaam en de geest. Zo zijn er voedingsmiddelen die verkoelend werken of juist verwarmend, versterkend of samentrekkend. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het lichaam in balans blijft maar kunnen er ook voor zorgen dat er ziekte of onbalans ontstaat indien er op de verkeerde manier mee omgegaan wordt.

Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan sinaasappelsap. De energetica van de sinaasappel is verkoelend. Deze vrucht groeit in warme landen om daar de mens van binnenuit te verkoelen. Iemand die snel koud is doet er dus goed aan om ’s ochtends geen sinaasappelsap te drinken maar liever warm perensap met eventueel kruiden.

Goede voeding en een juiste bereiding is nog belangrijker bij het herstel van ziekte. Omdat ieder mens een uniek spijsverteringssysteem heeft is een advies over voeding gebaseerd op uw persoonlijke situatie. We bespreken welke soort voeding het beste bij u past en over de bereidingswijze.

Ook Hippocrates (ca. 460 v. Chr. - 370 v. Chr.), de Griekse arts en kruidergeneeskundige die beschouwd wordt als grondlegger van de Westerse geneeskunde, zag het belang van goede voeding. Hij schreef eeuwen geleden al dat zelfherstel begint bij de juiste voeding: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”.

Traditioneel Chinese Geneeskunde & voeding

Ik geef voedingsadvies gericht op uw persoonlijke situatie. Een voedingsadvies wordt gebaseerd op uw diagnose. Deze diagnose wordt gesteld aan de hand van vragen, het voelen van de pols (polsdiagnose) en het bekijken van de tong (tongdiagnose). Ook is het belangrijk voor mij om te weten wat uw voedingspatroon is. Met eenvoudige aanpassingen is er vaak al een verbetering van de klachten.