Home / Acupunctuur / Spoken & Draken

Spoken & draken acupunctuur bij psycho-emotionele klachten


In 2016 heb ik een bijscholing (gegeven door Bruno Braeckman) gevolgd over acupunctuur bij psycho-emotionele klachten. Dit worden ook wel “Spoken & Draken” genoemd. Hieronder leg ik uit wat dit precies is en wat het voor u kan doen.

Volgens oude Chinese teksten zijn “emoties de belangrijkste oorzaak van ziekte”. Langdurige of terugkerende emoties kunnen leiden tot klachten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan angst, verdriet, woede, schuldgevoelens. Acupunctuur kan de energiestroom weer herstellen en zo ook emoties behandelen.

Emoties verwerken (Spoken en Draken) bij Acupuntuur Freugde in Sneek Friesland

‘Spoken’ of Gui zijn dwangmatige gedragspatronen. Deze zijn ontstaan uit niet verwerkte traumatische ervaringen of emoties. Iedereen heeft wel een klein of groter ‘spook’ bij zich omdat iedereen weleens iets meegemaakt heeft wat erg emotioneel was of traumatisch. Een ‘spook’ kan ook heel ongemerkt ontstaan bijvoorbeeld door gebrek aan liefde van ouders.
Bepaalde psycho-somatische klachten veroorzaakt door deze Gui kan je vergelijken met het posttraumatische stressstoornis.
Een ‘spook’ kan de oorzaak zijn van verschillende klachten zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, depressie, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen.

Als er een onverwerkt trauma is gebruik ik de ‘zeven draken’. Dit is een oude acupunctuurtechniek waarbij zeven acupunctuurpunten aan de voorkant van het lichaam en daarna 7 acupunctuurpunten aan de achterkant van het lichaam geprikt worden.
Tijdens de behandeling kan er een reactie optreden van bijvoorbeeld een diepe rust, emotionele gevoelens, tintelingen, gevoel van wegzakken in warm water. De meeste mensen ervaren een gevoel van ontspanning.

Volgens de Chinese Geneeskunde kunnen bepaalde heftige emoties doordringen tot het Jing (dit is je basis, je constitutie).
Ook de wetenschap (de epigenetica) heeft ontdekt dat posttraumatische stress sporen achter kan laten in de genen en dat deze overgedragen kunnen worden door verschillende generaties. Deze overgeërfde emoties kan ook met behulp van acupunctuur behandeld worden.


 

Overzicht Acupunctuur behandelingen

Hieronder staan een aantal aandoeningen die met acupunctuur behandeld kunnen worden. Staat uw aandoening er niet bij? Bij indicaties staan meer klachten die volgens de WHO met acupunctuur te behandelen zijn. U kunt ook een aantal referenties lezen. Als u vragen heeft over uw klacht kunt u ook altijd even bellen of een bericht sturen.