Home / Acupunctuur / Behandelen / Stuitligging

Stuitligging behandelen met Moxa

Fibromyalgie behandelen met Acupunctuur bij Freugde Acupunctuur en Voeding in Sneek Friesland

Als de baby in stuitligging ligt is moxatherapie een eenvoudige en veilige methode om het draaien te ondersteunen.

Stuitligging en Moxa: waarom werkt het?

Moxatherapie is een onderdeel van acupunctuur. Bij deze therapie worden geen naalden gebruikt. Moxa is een gedroogd kruid (Artemisia vulgaris, Bijvoet kruid). Van de gedroogde bladeren worden moxa–staafjes gemaakt. De moxastick wordt bij de behandeling aangestoken en geeft een (voor acupunctuurpunten) ideale warmte door de stick iets boven de huid te houden.
Bij stuitligging wordt er een specifiek acupunctuurpunt gestimuleerd door middel van warmte van de moxastick. Dat punt is Blaas 67 en is gelokaliseerd aan de buitenkant van de kleine teen. Elk punt wordt dagelijks 15–20 minuten verwarmd, dit ongeveer 10 dagen.


Vanuit de reguliere geneeskunde kan de werking van moxa op dit specifieke punt verklaard worden door een verbeterde doorbloeding en toename van de activiteit van het spierweefsel in de baarmoeder. Hierdoor wordt de bewegelijkheid van de baby gestimuleerd en neemt de kans op draaien toe.

Vanuit de Chinese Geneeskunde gezien is er een tekort aan Yang bij de moeder. Naarmate de bevalling dichterbij komt is er steeds meer Yang nodig voor de baby om te draaien. Het Yang wordt gestimuleerd door Blaas 67 te verwarmen met de moxa. Daarbij heeft de blaasmeridiaan, waarop dit punt ligt, een relatie met de baarmoeder.
Het starten van de behandeling is het beste rond week 32/33 van de zwangerschap. Voor 32 weken kan de baby nog gemakkelijk spontaan draaien en is de behandeling (nog) niet nodig.

Eenmalige afspraak in de praktijk

Na een intakegesprek krijgt u een eerste behandeling. Daarna krijgt u een moxastick en instructies mee naar huis waar u de moxatherapie 10 dagen achter elkaar zelf kunt voortzetten. De behandeling is eenvoudig thuis uit te voeren door uzelf of door uw partner. Tijdens de controle bij de verloskundige of bij de gynaecoloog wordt de positie van de baby gecontroleerd.

Stuitligging behandelen met Moxa en een afspraak maken bij Acupunctuur Freugde in Friesland (Sneek)