Home / Acupunctuur / Behandelen / Slapeloosheid

Slapeloosheid behandelen met Acupunctuur

Slapeloosheid

De term ‘slapeloosheid’ (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend. Sommigen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten beslist acht uur slapen om zich uitgerust en fit te voelen.

Slaapmiddelen / slaappillen

Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar het grootste nadeel daarvan is dat ze verslavend kunnen werken. Ze verstoren de ‘droomslaap’ en de diepe slaap waardoor het lichaam uiteindelijk niet echt uitrust, problemen nemen vaak toe op de langere termijn.

Symptomen slapeloosheid

Problemen met slapen kunnen zich uiten in: moeite met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of droomverstoorde slaap. Binnen de Chinese Geneeswijze wordt een verschil gemaakt tussen mensen die niet kunnen inslapen en mensen die niet kunnen doorslapen.

Energiebalans Yin-Yang

Vanuit de acupunctuur wordt slapeloosheid gezien als een verstoring van de energiebalans. De yin–energie staat voor rust (nacht) en de yang–energie, voor actie (dag). Deze lopen vloeiend in elkaar over. Vanaf het moment van opstaan worden we actief (yang), maar in de loop van de dag neemt de yin-energie toe. We bereiden ons langzaam voor op onze nachtrust. De Yin-energie is de voedende en rustgevende energie. Deze hoort ’s nachts het sterkst te zijn en de lichaam en geest tot rust te brengen. Als deze ten opzichte van de Yang–energie te zwak is, zal de Yang-energie het lichaam blijven activeren en blijf je wakker.

Goed slapen met acupunctuur

Een behandeling met acupunctuur zal de verstoorde balans weer herstellen. Meestal komt ook uw voeding ter sprake.

Hoeveel behandelingen nodig zijn hangt af van hoelang de slaapproblemen al bestaan. Hoe langer het probleem aanwezig is, hoe langer het duurt voor de balans herstelt is en het probleem is opgelost. In principe kunt u denken aan 6 tot 10 behandelingen.

Maak een afspraak voor uw slaapproblemen

Om uw slaapprobleem goed te kunnen behandelen is een anamnese (intake) nodig om een diagnose te kunnen stellen waarmee een plan van aanpak wordt gemaakt. Ook bekijk ik uw voedingspatroon want met de juiste voeding kan de behandeling van uw slaapprobleem ondersteund worden. Als deze informatie u aanspreekt bent u van harte welkom voor een eerste consult. U kunt mij altijd bellen of e-mailen voor een afspraak.