Home / Acupunctuur / Behandelen / Kanker

Kanker behandelen met Acupunctuur

Ik heb me gespecialiseerd in kanker en acupunctuur. Wat kan acupunctuur doen voor, tijdens en na de chemo– en/of radiotherapie bij kanker. Wat kan acupunctuur betekenen bij mensen die een chemokuur moeten ondergaan en wat kan acupuntuur betekenen tegen de bijwerkingen die na de chemokuur nog aanwezig zijn. Tevens heb ik verschillende bijscholingen gevolgd over onder andere ‘Borstkanker en Acupunctuur’.

Ik heb ervaring met oncologie en oncologiepatiënten door mijn werk als verpleegkundige in de reguliere gezondheidszorg en in mijn acupunctuurpraktijk. Daarnaast ook in mijn zeer nabije omgeving zodat ik begrijp wat deze ziekte emotioneel met u en uw naasten doet.

Als ondersteuning voor mensen met kanker kan acupunctuur heel goed ingezet worden. Nadat de diagnose kanker is gesteld volgt vaak een lang traject waaronder operatie, chemotherapie, hormoontherapie en/of radiotherapie. Met behulp van acupunctuur kan je de bijwerkingen die ontstaan door de verschillende behandelingen voorkomen en/of verminderen. Ook wanneer deze al langere tijd aanwezig zijn. Daarnaast kan acupunctuur ook helpen bij het verminderen van pijn.

Geef altijd door aan je behandeld oncoloog of oncologie-verpleegkundige dat je naast de reguliere behandelingen ook acupunctuur behandelingen neemt.

Chemotherapie bijwerkingen

Chemotherapie is een van de belangrijkste onderdelen bij de behandeling van kanker. Helaas heeft deze therapie ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
• Aantasting van het beenmerg
• Misselijkheid en overgeven
• Verminderde eetlust
• Diarree
• Constipatie
• Vermoeidheid
• Mondzweertjes
• Gevoelloosheid of tintelende pijnklachten in handen en/of voeten, neuropathie
Daarnaast kunnen er per persoon verschillende andere klachten ontstaan.

Met behulp van acupunctuur en voedingsadvies kunnen de klachten verdwijnen of verminderen.

Wanneer begint u met acupunctuur

Als u begint met chemotherapie of radiotherapie moeten uw lichaam én uw geest sterk genoeg zijn om de therapieën te volbrengen. Om in een zo goed mogelijke conditie te starten met de chemotherapie of radiotherapie is het goed om al voor de eerste kuur te beginnen met acupunctuur, dit geeft vaak de beste resultaten. Hierdoor kunnen bijwerkingen worden voorkomen of minder heftig optreden. Maar ook als u al bezig bent met de therapie of zelfs nadien kan acupunctuur verbetering geven van klachten. Acupunctuur en chemotherapie of radiotherapie kunnen naast elkaar gegeven worden. Acupunctuur heeft geen negatieve invloed op de werking van de chemotherapie en radiotherapie.

Misselijkheid en overgeven bij chemotherapie

Dit zijn veel voorkomende bijwerkingen van chemotherapie en worden gezien als een van de meest belastende bijwerkingen.
Mensen met kanker hebben vaak te maken met een leegte of een zwakte van de Maag en Milt vooral als er chemotherapie wordt toegepast. Wat in een gezonde toestand een normale portie eten was is in deze conditie al snel teveel, wat leidt tot een ophoping van voedsel en daardoor misselijkheid en/of overgeven. Een slechte eetlust of verminderde eetlust is ook een veel voorkomend symptoom bij chemotherapie. Zowel bij misselijkheid, overgeven als een verminderde eetlust zijn goede resultaten te bereiken met acupunctuur. Daarnaast wordt er ook altijd gekeken naar uw voedingspatroon.

Acupunctuur en vermoeidheid bij chemotherapie

Een andere veel voorkomende bijwerking is vermoeidheid. Chemotherapie tast het Qi (energie) en Xue (bloed) aan. Door een tekort hieraan ontstaat er een gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid.

Veel mensen ervaren vermoeidheid tijdens chemotherapie en radiotherapie maar ook nadat de therapie beëindigd is blijft de vermoeidheid vaak bestaan. Met acupunctuur kan deze vermoeidheid behandeld worden door het herstellen van de balans. Hierdoor vermindert de vermoeidheid waardoor er weer meer energie komt. Op deze manier zijn de volgende chemokuren beter te verdragen. Ook de vermoeidheid die na de therapie nog aanwezig is kan je behandelen met acupunctuur.

Voeding en kanker

Om ervoor te zorgen dat uw lichaam in balans is geef ik ook voedingsadvies. Er kan voor of tijdens de chemotherapie of radiotherapie advies gegeven worden over voeding om uw lichaam in een goede conditie te krijgen en te houden. Ook nadien kan voeding mede voor een vermindering van de klachten zorgen en voor opbouw van energie.

Kanker en Chinese Geneeskunde algemeen

Chinese geneeswijze handhaaft dat tijdens herstel van ziekte het volgende belangrijk is:
• Vermijd angst, piekeren, depressiviteit en woede.
• Strijd om te overleven, blijf optimistisch en verdrijf spanning.
• Leef in een vredige omgeving.
• Zorg voor een regelmatig dagpatroon.
• Beoefen Qigong en andere ontspannende sporten.

Afspraak maken bij Acupunctuur Freugde in Friesland (Sneek)