Home / Acupunctuur / Behandelen / Afvallen

Afvallen met Acupunctuur en voeding

De Chinese Voedingsleer is onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde). In China was de voedingsleer van oudsher een van de belangrijkste onderdelen en bij ziekte werd er dan ook allereerst naar het voedingspatroon gekeken.

Voeding volgens TCG

Bij de Westerse diëtetiek ligt de focus op vitaminen en calorieën. Er wordt niet gekeken naar de uitwerking van bepaalde voeding op het lichaam of welke bereiding goed voor u persoonlijk is. Zo is de één gebaat bij stomen of wat vaker rauwkost en heeft een ander persoon stoofpotjes en soep nodig. Intussen zijn we vooral gefocust op vitaminen en calorieën en vertrouwen we meer op de voedingsmiddelenindustrie dan op ons eigen gevoel.

De TCG is een holistische geneeskunde en zal dan ook naar het geheel kijken en niet alleen naar het gewicht. Overgewicht, schommelingen in het gewicht, bloedsuikerschommelingen, niet lekker in je vel zitten zijn signalen dat het lichaam uit balans is. Om een juiste diagnose te stellen kunt u vragen verwachten als: wat eet u, wanneer eet u, smaakt het, is de spijsvertering goed, hoe is het ontlastingpatroon, voelt u zich fit en heeft u vaker afslankpogingen gedaan. Dit zijn enkele van de vragen die ik stel als het over afvallen gaat.

Overgewicht en gezondheidsklachten

Om af te vallen zult u anders moeten eten. Wist u bijvoorbeeld dat niet iedereen gebaat is bij rauwkost eten? En yoghurt, muesli en banaan als ontbijt er juist voor kan zorgen dat u gewicht toeneemt en dat dierlijke melkproducten uw spijsverteringsysteem kunnen verzwakken?
Volgens de TCG is dat te verklaren door het feit dat moeilijk te verteren voeding uw spijsverteringsysteem verzwakt, uw eten niet goed verteert wordt en daardoor een gewichtstoename ontstaat.
Bent u moe na het eten, heeft u (vaak) last van zachte ontlasting, snel blauwe plekken, (veel) trek in zoet, zware ledematen, verteringsklachten, overgewicht en/of piekert u veel?
Dit zijn tekenen van een Milt (die volgens de TCG uw spijsvertering regelt) die verzwakt is. Een verzwakte Milt leidt tot een slechte vertering. Als u daarnaast ook nog voeding tot u neemt die moeilijk te verteren is dan raakt u in een vicieuze cirkel met als gevolg gewichtstoename en steeds meer andere klachten.

Voedingsadvies

Naast de algemene voedingsadviezen wordt er ook een persoonlijk advies voor u gemaakt. Dit zal uiteindelijk leiden tot een goede spijsvertering en daardoor een gewichtsafname. Samen met u kijk ik naar uw voedingspatroon. Belangrijk is dat u uw eten lekker vindt en dat de inzichten die u krijgt uw kennis over wat u eet en hoe u het eet helpen om gewicht te verliezen.
Aangezien het enige tijd heeft gekost om overgewicht te krijgen zal het ook enige tijd duren voordat dit gewicht weer verdwijnt. Maar u verliest niet alleen gewicht, u voelt zich ook fitter, krijgt meer energie en ook andere klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Afspraak met Acupunctuurpraktijk Freugde

Herkent u zich hierin? Maak dan een afspraak om over uw voedingspatroon te praten en hier advies over te krijgen.
Het voedingsadvies is altijd een individueel advies. Er zijn in ieder geval 3 consulten nodig verspreid over een aantal maanden. Bij het eerste consult doe ik een intake en geef ik uitleg over de werking van de spijsverteringsorganen. U krijgt algemene tips mee om thuis aan de slag te gaan. Voorafgaande aan het tweede consult houdt u een week bij wat u eet en de (eventuele) klachten die hierdoor ontstaan. Hierna krijgt u een uitgebreid persoonlijk voedingsadvies. Bij het laatste consult bespreken we de problemen waar u eventueel tegenaan loopt.

Gewichtsverlies en acupunctuur

In overleg met u behandel ik u ook met acupunctuur. Niet zozeer tegen het gewichtsverlies maar om uw spijsverteringssysteem te versterken en uw lichaam op deze manier te ondersteunen bij het afvallen.

Overgewicht behandelen bij Acupunctuur Freugde in Friesland (Sneek)