Home / Acupunctuur
Wat is Acupunctuur Freugde in Sneek Friesland

Wat is acupunctuur? Acupunctuur is een geneeswijze die haar oorsprong heeft in China. Deze eeuwenoude geneeswijze maakt gebruik van het plaatsen van dunne naalden op acupunctuurpunten in het lichaam en zorgt hiermee dat de energie (Qi) en Bloed in het lichaam weer in balans komen. Door acupunctuur wordt de stroom van Qi beïnvloed en kunnen blokkades hersteld worden. Door een blokkade werkt het zelfherstelend vermogen van het lichaam in mindere mate. Met behulp van acupunctuur wordt deze balans weer herstelt, de energie kan weer vrij stromen en het lichaam kan zichzelf herstellen van eventuele klachten.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) benadert de mens en zijn ziekte anders dan de Westerse geneeskunde. Bij de traditionele Chinese geneeskunde staat de zieke centraal en niet de ziekte. Tevens richt de Chinese geneeskunde zich op het behouden van de gezondheid en kan ze preventief werken.
De acupunctuurnaalden zijn erg dun. De behandeling is, in de meeste gevallen, dan ook niet pijnlijk. Alleen bij het aanprikken van het acupunctuurpunt kan het, op sommige plekken, even gevoelig zijn. Als de naald is ingebracht kan dit een zwaar of tintelend gevoel geven.

Acupuntuur in Sneek Friesland Freugde Acupunctuur en Voeding

Wat doet acupunctuur met je lichaam?

Ziekten zijn een blokkade in energiestroom. Ziekten kunnen tot stand komen wanneer er blokkades ontstaan in de energiestroom. Deze blokkades kunnen veroorzaakt worden door het weer, door infecties van een virus of bacterie, door ons dieet, door onze emoties, of door disbalans tussen werk en rust. In die gevallen waarin het lichaam niet in staat is het evenwicht zelfstandig te herstellen, kan traditionele Chinese geneeskunde uitkomst bieden.
Acupunctuur zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen, waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen van eventuele klachten.
Door het plaatsen van dunne, steriele naalden op nauwkeurig omschreven punten op het lichaam kan de stroom van Qi beïnvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven.

Acupunctuur oorsprong

Huang Di, de Gele Keizer, leefde van 2697 tot 2597 v. Chr. Hij wordt echter voor het eerst genoemd net voor of tijdens de Han dynastie (202 v. Chr. - 220 n. Chr.) De Gele Keizer is vooral bekend van zijn Nei Jing (Klassieke werk over de Geneeskunde), dat bestaat uit Ling Shu (acupunctuur), Su Wen (simpele vragen) en Su Nu Jing (concubine van de keizer). Hij wordt gezien als de grondlegger van de Chinese Geneeskunde. De Nei Jing is het oudste bestaande boek over geneeskunde. In mijn praktijk werk ik geheel volgens de oude klassieke acupunctuur methoden en voedingsadviezen uiteraard toegepast in de hedendaagse leefstijl.